Pełne wykorzystanie forum
Tylko użytkownik zalogowany ma pełne prawa do zakładania nowych postów i odpowiadania na istniejące.
Nie masz konta? Zarejestuj się!
#1 2009-03-06 20:33:46
- Kasia
- Kupujący
Ceny
Witam,
Nie podoba mi się to że nie widać cen przed rejestracją :/ Nikt nie lubi kupować kota w worku.
Pozdrawiam
#2 2009-03-06 20:48:16
- darek74
- Zespół CHH.pl
Re: Ceny
Witam
Czyli wszyscy użytkownicy internetu (również klienci detaliczni) powinni widzieć ceny hurtowe ? Osobiście nie chciał bym aby mój klient widział ile na nim zarobiłem :)
Obawiam się, że to nie jest dobry pomysł ale dziękuję za sugestię.
Pozdrawiam
#3 2009-03-07 01:29:32
- slavajetam
- Kupujący
Witam, też nie chciałbym ,żeby "mrówki" wiedziały za ile ja kupuję towar i jaką mam marżę, a tak w ogóle to co to za hurtownia która sprzedaje detalistom, od tego jesteśmy my ,sprzedawcy detaliczni, znam nie jedną hurtownię która obsługiwała hurt i detal ale niestety już ledwo zipią a niektórych już nie ma.
Pozdrawiam
#4 2009-03-09 09:55:20
- Kasia
- Kupujący
Witam,
Nie wiem czy to taka tajemnica dla klienta ile się na nim zarobiło. Trend się zmienia klienci są coraz bardziej świadomi.
Pozdrawiam Kasia
#5 2009-03-10 00:34:47
- slavajetam
- Kupujący
Witam,
To nie jest tajemnica ale czego oczy nie widzą.... !!! :)))
Pozdr.
#6 2009-03-10 09:42:44
- Grzesiek
- Kupujący
No właśnie to nie jest tak do końca. Dawniej ludzie nie mieli dostępu do takich informacji i każdy wiedział tyle ile było pokazane. Dziś mamy dostęp do wielu wiadomości m.in. cen importerskich, mamy TVN CNBC i TVN24 - tu na okrągło gadają ile coś tam kosztuje w cenach prosto z chin...
#7 2009-03-30 05:48:19
- technik
- Kupujący
Wydaje mi się, w wystarczyło by tylko wprowadzić zmiany w samym portalu. Hurtownia miałaby możliwość podania ceny "detal" lub zaznaczenia "sugerowana cena detaliczna".
Z drugiej strony są wyszukiwarki cen, które również pokazują ceny produktów. Świadomy detalista dobrze zna różnice, jednak jeśli chcecie tutaj dawać oferty w detalu to sadzę, że mija sie to z celem samego portalu.
#8 2009-05-01 13:47:02
- Richel
- Sprzedający
Sprzedaję tutaj hurtowo ale też detalicznie na Allegro. Nie chciałbym aby klienci detaliczni widzieli np. spodenki neoprenowe w hurcie po 22zł, które w detalu kupili za 39,99zł. To nie ma sensu. Zakupy hurtowe powinni dokonywać tylko REGONowcy a reszta ludzi to detal i lepiej, żeby cen hurtowych nie widzieli.
Inną sprawą jest niszczenie rynku przez sprzedawanie na Allegro towaru w cenie hurtowej. Jest tu kilku takich "hurtowników" którzy na Allegro mają cenę 5% wyższą niż wystawiają w CHH. To jest największe świństwo, jakie można zrobić swoim klientom. Nie chcę podawać nazw firm, ale radze omijać takich z daleka.
Sam kiedyś dałem się nabić przez jedną z firm (sprzedaje także tutaj). Kupiłem hurtowo towar od "importera", który później wystawił na Allegro identyczną cenę tyle, że w detalu.
Jako sprzedawca hurtowy i importer nigdy takich świństw nie robię.
#9 2009-05-01 22:54:22
- Kasia
- Kupujący
Witam,
Ja nadal uważam że ceny w hurcie nie są już tajemnicą a świadomość konsumentów jest zdecydowanie większa niż miało to miejsce dawniej i każdy zdaje sobie sprawę z tego że detaliści muszą na czymś zarabiać.
Pozdrawiam Kasia
#10 2009-05-03 00:14:23
- Richel
- Sprzedający
Przy niektórych towarach różnica między hurtem a detalem wynosi 100-200% ceny hurtowej. Nie każdy klient przeżyje spokojnie taką informację. W skrócie: jestem na nie.
Ostatnio edytowany przez Richel (2009-05-03 00:14:43)
#11 2009-05-03 14:54:12
- maira
- Kupujący
Zgadzam się z tym co napisał Richel, moim zdaniem klient nie powinien znać cen hurtowych. Czasem różnica bywa nawet większa, szczególnie przy takich całkiem tanich produktach, których trzeba sprzedać naprawdę dużo żeby koszty nie zjadły całego zysku. A klient nie zdaje sobie zazwyczaj sprawy z tych kosztów, więc mógłby być negatywnie zaskoczony różnicą między hurtem a detalem.
#12 2009-05-07 09:26:15
- pars
- Kupujący
Hmmmm..... nooo nie wiem, chyba każdy normalny człowiek zdaje sobie sprawę że sklepy, hurtownie oraz importerzy muszą z czegoś żyć płacić podatki i utrzymywać rodziny więc różnica między cenami w detalu a hurcie jest oczywista.
#13 2009-05-09 11:08:24
- maira
- Kupujący
pars napisał:Hmmmm..... nooo nie wiem, chyba każdy normalny człowiek zdaje sobie sprawę że sklepy, hurtownie oraz importerzy muszą z czegoś żyć płacić podatki i utrzymywać rodziny więc różnica między cenami w detalu a hurcie jest oczywista.
No nie wiem. Przeglądając niektóre oferty hurtowe mam wrażenie, że nawet hurtownie nie zdają sobie sprawy z kosztów które ponosi sklep, a co dopiero klient.
Np. Propaganda, która sprzedaje taniej na Allegro niż tutaj w hurcie z rabatem.
#14 2009-05-26 22:28:29
- awis
- Kupujący
Witam wszystkich przy okazji 1-go postu.
I opowiadam się za pozostawieniem jak jest kwestii ceny za towar. Sam musiałem się zalogować aby móc te ceny sprawdzić. I pomimo pewnych trudności stwierdzam , że jednak tak jest lepiej.
Z obserwacji stwierdzam , że z tą świadomością detalistów nie jest tak różowo. Teoretycznie są świadomi ale jakoś tak bardzo wybiórczo. Widzą mocno wtedy gdy marża jest faktycznie jakaś rozsądna . Ale gdy przychodzi wyprzedawać po cenie lub z ,,dokładem '', to wtedy jakoś są trochę ślepi na taką sytuację. Dla dobra naszego i detalistów powinno zostać jak jest .
pozdrawiam
#15 2009-05-27 08:35:05
- pars
- Kupujący
Zgadzam się z awis, fakt rejestracja troszkę trwa ale polityka ukrytej ceny jest słuszna. Ja myślę że detaliści wcale nie sa świadomi kosztów.
#16 2009-05-27 09:00:49
- awis
- Kupujący
Dokładnie pars ! Widzą tylko cenę hurtową i to cenę netto (VAT już jest abstrakcją), i całej reszty kosztów też nie potrafią dostrzec .
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez awis (2009-05-27 09:01:19)
#17 2009-11-15 20:30:04
- rabacik
- Kupujący
Tak jak pisała wcześniej "maira"Widzą nie widzą,znają nie znają,co to tak naprawdę zmienia skoro tutaj od hurtownika kupuję coś za 20pln brutto a on tą samą rzecz wystawia na allegro za 16 pln.Gdzie tu logika?I po co to widnieje na tym portalu.Gdzie tu zasady zdrowego rozsądku.A takich towarów jest sporo.Obserwuję te oferty od m-ca ale jakoś po dodaniu kosztów itd ciężko się zdecydować na jakikolwiek zakup.Szkoda czasu i pracy ludzi którzy ten fajny portal założyli.
#18 2009-11-17 13:19:17
- Lesion
- Kupujący
Ale przecież ceny ustalamy my sami, nie pracownicy portalu. Jeżeli my sprzedawcy sami podkładamy innym świnie, to nie dziwmy się że i nam ktoś ją podkłada. Zdrowy rozsądek to już przeszłość jeżeli chodzi o handel. Tutaj każdy chce sprzedać i zarobić jak najwięcej, albo kupić jak najtaniej... Bądźmy szczerzy, nie ma już zdrowej konkurencji.
#19 2009-11-30 15:38:17
- Fotokonspekt
- Kupujący
A według mnie, taki brak widocznych cen podsyca trochę atmosferę i marketing całego portalu. Człowieka coś zainteresuje i nagle nie widać ceny i trzeba się zarejestrować i tu już jest jedna firma więcej w bazie :) Dobry pomysł i ja to pochwalam.
Z drugiej strony poza dodatkowym klientem również zachowane jest jakieś zdrowe podejście do hurtowników. Niepotrzebnie detalista ma widzieć ceny hurtowe, bo to wtedy rodzi chorą konkurencję.
#20 2009-12-08 12:07:41
- Waterboy
- Kupujący
A mnie sie wydaje, ze jak detalista chce zobaczyć ceny to i tak zrobi wszystko by się dowiedzieć. Ale co to da, przecież handel hurtowy to przede wszystkim sprzedaż w większych ilościach. Więc jak przykładowo ktoś chce kupić majty bawełniane w rozmiarze XXXL po jednej sztuce, to wiadome że nie kupi nagle 10 - 50 czy 100 sztuk jak zrobiłaby to hurtownia. Więc to chyba bez większego znaczenia czy ceny będzie widział czy nie.
#21 2009-12-11 12:21:03
- Annikk
- Kupujący
Ja także uważam, że ceny powinny być widoczne tylko dla osób prowadzących firmy i kupujących hurtowo.
Ale jak już rozmawiamy o cenach to jedna rzecz mnie strasznie wkurza. Chodzi o firmy które tutaj sprzedają towary hurtowo w takiej samej cenie jak na allegro w detalu np. firma MINIPRICE.
JAk mamy zarobić na zakupionym towarze jezeli takie hurtownie wystawiają swoje towary na allegro w cenie hurtowej. Niech się zastanowią jaki w tym sens. Regulamin portalu powinien usuwac takie firmy ze swojej bazy.
#22 2009-12-16 10:12:13
- kajka1234
- Sprzedający
Ja co do postu pani Kasi, taki jest przekaz chh centrum handlu hurtowego - więc nie ma szans żeby niezalogowany użytkownik zobaczył ceny bo przepraszam ale z jakiej paczki, jeśli bardzo chce i ma firme to po to jest ten portal bo dbają tam o sprzedajacych i chcą pozyskać kupujących którzy poświęcą choć trochę czasu na zalogowanie bo oznacza to że są zainteresowani no cóż taka jest idea tego portalu który serdecznie pozdrawiam życząc mu Wesołych Świat szczególnie panu Darkowi inicjatowrowi, Karolinie i Michałowi
#23 2009-12-26 17:35:27
- jutax21
- Kupujący
ja także jestem na NIE !!!!!! Zaopatruje sie na CHH PL i w kilkuinnych miejscach. i widzac co sie dzieje po przez srzedawców HUROWYCH którzy sprzedaja ten sam towar na allegro po tej samej cenie to cos jest tu nie tak no nie ?????
Dzis akurat oglądaem produkt za 18.99 na allegro + 2 zł dopłata czyli wychodzi po 20.99 . Na CHH ta sama osoba ten produkt sprzedaje tylko ok. 20 groszy taniej. Cos tu nie tak no nie ?????? OPŁATY ALLEGRO min. ilosc zamowienia 20 sztuk + koszty które trzeba pokryc za transport wychodzi wiec ze przedmiot ten musiał bym sprzedać po min. 24.99 ale nie da rady bo HURTOWNIE robią takie jaja tutaj że aż ZAL !!!!
#24 2010-01-07 10:13:03
- wredniak
- Kupujący
A mi się podoba pomysł polityki "zakrytej ceny". Czego oko ludzkie nie widzi to mu nie żal. A niech sobie prywatniak założy firmę, albo pogada z kimś znajomym kto prowadzi działalność. W końcu portal dla handlowców, a nie dla detalistów...
#25 2010-02-09 04:44:33
- icglokis
- Kupujący
Ludzie,
to jest smieszne.
Kto tu widzi ceny hurtowe?
To samo na Allegro kazdy kupi w detalu.
Zenada.
Pierwszy raz w CHH.pl?
Gorące tematy
Kursy średnie NBP